193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/7. madde hükmünde, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortisman l arın ticari kazancın tesbitinde gider olarak indirilmesi öngörülmüş lakin 4008 sayılı kanunun 24.
maddesiyle eklenen hüküm ile (01.01 .1995 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere) nakliyecilikte kullanılanlar hariç olmak üzere, binek otomobillerinin ve zati ve ailevi ihtiyaçlar için de kullanı l an diğer taşıtların amortismanlarının sadece yarısının gider olarak indirilmesi esası getirilmiştir. Hernekadar 4008 sayılı kanunun 24. maddesiyle eklenen hükümden, binek otomobillerine ait amortismanların her hal ve takdirde sadece yarısının gider olarak indirilebileceği anlaşılmakta ise de; 180 no.lu Gelir Vergisi Kanunu tebliğ i ile işletmenin esas faaliyet konusuna giren, işlerin yü~ütülmesi için kullanımı zorunlu olan ve münhasıran işletmenin nakliye ihtiyaçlarında kullanılan binek otomobillerine ait amortismanların tamamının gider olarak kaydedilebileceği, diğer taraftan işte kullanı lsalar dahi işletmelerin esas faaliyet konularına giren işlerin yürütülmesi bakımından kullanılması zorunlu olmayan binek otomobiller ile işletmenin sahip veya sahipleri, yöneticileri ve diğer personelince makam veya servis aracı olarak kullanılan taşıtların nakliyecilikte kullanılıyor kabul edilmeyeceği ve bu taşıtların amortismanlarının sadece yarıs ı nın indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir.
İşbu izahına çalıştığımız hususlar muvacehesinde; - işte kullanılsalar dahi işletmelerin esas faaliyet konularına giren işlerin yürütülmesi bakımından kullanımı zorunlu olmayan binek otomobillerin, - işletmenin sahip veya sahipleri, yöneticileri ve diğer personelince makam veya servis aracı olarak kullanılan taşıtların , -işletmenin esas faaliyetinin nakliyecilik olup olmadığına bakılmaksızın zati ve ailevi ihtiyaçlar için de kullanılan diğer taşıtların kamyon, otobüs, kamyonet, minibüs v.b.), amortismanlarının sadece yarısı ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.
Yukarıda tadadi olarak belirlenen özelliklere haiz taşıtların amortismanlarının sadece yarısının gider
olarak kaydına cevaz verilmiş olması, bu iktisadi kıymetlerin amortisman ayrıldıktan sonra satılması halinde (beyanı gereken karın tespiti hususunda) bazı tereddütlere mahal vermekte olup, işbu yazımızda konu
hakkında tereddüte düşülen hususlar ile görüş ve önerilerimiz izaha çalışılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.