VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

İş Müfettişi

Ekrem TAŞBAŞI





  • Bu çalışmada genel olarak iş kazasından bahsettikten sonra iş kazası sayılma hal ve durumları, iş kazası bildirimi ve bildirim süresi ile iş kazası bildiriminin geç yapılması ve yapılmaması konuları irdelenecektir.

  • Bu çalışmada kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların sigortalılıklarının durdurulması incelenecektir.

  • 4857 sayılı İş Kanunu işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir. Bu Kanunla getirilen iş güvencesi iş hukukunun en önemli konularından birisini oluşturmaktadır. Mahkemece veya özel hakemce işe iadesine karar verilen işçinin işe başlatılmaması halinde ödenen işe iade tazminatından Gelir Vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı önem arz etmektedir. Bu çalışmada feshin geçerli sebebe dayandırılması, sözleşmenin feshinde usul, fesih bildirimine itiraz ve usulü, geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları, ücretin tanımı ve vergi tevkifatı, Gelir Vergisinden istisna tutulan ödemeler ve işe iade tazminatının bu kapsamda değerlendirilmesi konuları irdelenecektir.

  • Çalışma hayatının dinamikliği karşısında iş ve çalışma koşulları da değişmektedir. Çalışma hayatını düzenleyen Kanuni düzenlemeler bu değişime bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Buna paralel olarak çıkarılan 6763 sayılı Kanunda işverenlerin yükümlülükleri açısından önemli düzenlemeler getirilmiştir. Alt işverenlik uygulaması yeniden düzenlenmiş, terör mağduru çalıştırma zorunluluğu kaldırılmış, işyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturulması ve emzirme odaları veya çocuk bakım yurdu (kreş) kurulması zorunluluğu kaldırılmış, bunların dışarıdan hizmet satın alınması yoluyla da sağlanması imkânı getirilmiş, işyeri kurma izni kaldırılmıştır. Bunların dışında iş sağlığı ve güvenliği, ağır ve tehlikeli işlerde yapılan çalışmalar, idari para cezaları ve iş- kollarının tespiti ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bu makalede 6763 sayılı Kanunla 4857 sayılı İş Kanunda yapılan düzenlemeler üzerinde durulacaktır.

  • Bu makalede şirket ortağı olup aynı zamanda bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin yanında çalışan kimselerin tabi olacakları sosyal güvenlik kuruluşunun tespiti üzerinde durulacaktır.

  • 20.05.2007 tarihli, 26527 sayılı Resmi Gaze- te'de yayımlanan 5655 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ikinci maddesi ile Sosyal Sigortalar Kurumunca uygulanan idari para cezalarına karşı itiraz merci ve yöntemi değişmiş, 2007/65 sayılı Genelgede de bu durum açıklanmıştır. Ayrıca işverenlerce verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin internet ortamında verilmesine ilişkin birçok değişiklik yapılmıştır. Bu makalede idari para cezalarına itiraz usulü ve görevli yargı merci, Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin internet ortamında verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile buna aykırı davranmanın yaptırımları üzerinde durulacaktır.