VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

İş Müfettişi

Erol GÜNER





  • İşverenlerin personel departmanlarınca yıllık ücretli izinlerin kullandırılmasında gerekli kayıt ve belgelerin tutulmaması, yasaya aykırı olarak izin kullandırılması, hizmet akitlerinin sona ermesi halinde işçilerin yıllık ücretli izin ücreti hakları ortaya çıkmaktadır. Yıllık ücretli izinlerin kullandırılmasında izin dilekçe veya formlarının düzenlenmesi, izin defterinin tutularak işçi imzasının alınması, izin ücretinin bordrolarda ve hesap pusulasında gösterilmesi, SSK Aylık Prim Bildirgelerine de gerekli kayıtların düşülmesi unutulmamalıdır.

  • Ekonominin ve toplumun kanayan yarası olan işsizliğe çözüm bulma amacıyla getirilen ve çalışma yaşamında da olumlu karşılanılan istihdam teşviki uygulamasını düzenleyen 5763 sayılı Yasa hükümleri incelendiğinde, istihdam teşvikinin bir kısım işverenlere, çalışanlara uygulanmayacağı görülmektedir. İstisnalar içinde makalemizde kamu idareleri, emekliler ve yurtdışı çalışanların durumunu irdelemeye çalışacağız.

  • Makalemde çalışma yaşamında işveren veya yetkililerinin sıkça sordukları ve makalemin de başlığı oluşturan konuyu yasa ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde incelemeye ve irdelemeye çalışacağım.

  • Makalemizde 1 Mayıs gününün "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kabul edilmesi yönünde yapılan son yasal düzenlemeyi de dikkate alarak Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri ve bu günlerde yapılan çalışmaların ücretlendirilmesi ile cezai yaptırımlarını irdelemeye çalışacağız.

  • Makalemizde hizmet akdinin işverene yüklediği borçlardan birisi olan ücret ödemesi ile ilgili usul ve esasları irdelemeye çalıştık.

  • İş Hukuku alanında akit yapma özgürlüğü iş sözleşmesi yapma özgürlüğünde ortaya çıkar. Kanunlara, ahlaka, adaba, kamu düzenine ve kişilik haklarına aykırı olmadığı sürece işçiler ve işverenler, istedikleri kişilerle birlikte çalışabilir ve iş sözleşmesi koşullarını da istedikleri gibi karar- laştırabilirler. Genel kural böyle olmakla beraber iş sözleşmesi yapma özgürlüğünün bazen sınırlandırıldığını görmekteyiz. Bu sınırlandırma yapılırken ahlaki ve sosyal nedenlerle, çalışanların korunması ve toplumun yararı amaçlanmıştır. İş sözleşmesi yapma özgürlüğünün sınırlandırılması bazen iş sözleşmesi yapma zorunluluğu şeklinde, bazen de iş sözleşmesi yapma yasağı şeklinde ortaya çıkar.